Kolačići

Direktivom o privatnosti i elektroničkim komunikacijama u europsko zakonodavstvo uvedena su nova pravila povezana s upotrebom kolačića i sličnih tehnologija za pohranu podataka i pristup informacijama pohranjenima na računalu ili mobilnom uređaju korisnika. U Hrvatskoj su odredbe te direktive od kolovoza 2011. godine uključene u Zakon o elektroničkim komunikacijama.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pri posjetu našoj internetskoj stranici pohranjuju na vašem računalu. Kolačići su pohranjeni u imeniku datoteka internetskog preglednika. Pri vašem sljedećem posjetu web-stranici preglednik će pročitati kolačić i prenijeti informacije web-stranici ili drugom elementu koji je instalirao kolačić.

Vrste kolačića

Nužni kolačići: Za njihovo instaliranje nije potreban vaš pristanak. Potrebni su za pravilan rad internetske stranice i bez njih akcije koje želite poduzimati na našoj web-stranici ne bi ispravno funkcionirale.

Iskustveni kolačići: Ta je vrsta kolačića namijenjena prikupljanju podataka za poboljšanje rada internetske stranice. Prikupljaju podatke o načinu posjeta internetskoj stranici, pri čemu ne prikupljaju podatke kojima bi se moglo identificirati korisnike i anonimzirani su.

Funkcionalni kolačići: Pomoću ovih kolačića internetska stranica pamti vaše postavke i odabire (korisničko ime, jezik, regiju…) te pruža napredne funkcije prilagođene korisniku. Takvi kolačići omogućuju praćenje vaše aktivnosti na web-stranici. Međutim, prikupljeni su podaci anonimizirani.

Kolačići za usmjeravanje i oglašivački kolačići trećih strana: Ove kolačiće uređuju i udomljuju treće strane. Kolačići za usmjeravanje povezani su s uslugama trećih strana, primjerice gumbi “Sviđa mi se” i “Podijeli”. Omogućuju praćenje vaše aktivnosti na internetu. Oglašivački kolačići omogućuju predviđanje oglasa prilagođenih vašim interesima.

Ako želite saznati više o tim tehnologijama i njihovu radu, možete posjetiti odgovarajuću web-stranicu, primjerice www.allaboutcookies.org.

Kako i zašto upotrebljavamo kolačiće?

Kolačiće upotrebljavamo kao alat kojim vam pružamo ugodnije iskustvo pri posjetu našoj internetskoj stranici. Instaliranim kolačićima pokušavamo utvrditi koji vas sadržaj na našoj web-stranici zanima, tako da to bude zapamćeno kad je ponovno posjetite. Služe za prikupljanje informacija o načinu na koji upotrebljavate našu internetsku stranicu kako bi njezin sadržaj bio prilagođen pri vašem sljedećem posjetu.

Kolačići ne pohranjuju podatke koji bi omogućili prepoznavanje pojedinih osoba. Upotrebljavaju se šifrirani podaci prikupljeni s kolačića.

Kolačiće koje upotrebljavamo ne štete vašem računalu.

Zašto dopustiti kolačiće?

Kako biste u potpunosti iskoristili funkcionalnost i sadržaje naše internetske stranice, potrebno je omogućiti kolačiće. Ako ne omogućite kolačiće, vaš bi posjet našoj internetskoj stranici mogao imati ograničenu funkcionalnost i korisničko iskustvo.

Kakvi se kolačići instaliraju pri posjetu našoj internetskoj stranici?

U tablici u nastavku opisani su kolačići koji se instaliraju pri posjetu našoj stranici.

Kolačić Ime kolačića Namjena Kada se briše
Google analitika _utma Razlikuje pojedine korisnike i sesije. Svakom pretraživaču dodjeljuje anonimiziranu brojku kojom se može pratiti broj posjeta i sadržava podatke o vremenu posjeta. Dvije godine nakon instaliranja/nadogradnje
Google analitika _utmb Kolačići _utmb i utmc_ djeluju zajednički. Prvi bilježi vrijeme dolaska na stranicu, a drugi odlaska s nje. 30 minuta nakon instaliranja/nadogradnje
Google analitika _utmc Kolačići _utmb i utmc_ djeluju zajednički. Prvi bilježi vrijeme dolaska na stranicu, a drugi odlaska s nje. Na kraju sesije preglednika
Google analitika _utmz Kolačić bilježi s kojeg je mjesta posjetitelj došao na našu internetsku stranicu, koji je pretraživač i ključnu riječ upotrijebio, preko koje je poveznice došao te koji je njegov geografski položaj pri posjetu internetske stranice. Na taj način doznajemo kojem se izvoru, mediju i ključnim riječima mogu pripisati zasluge za postizanje cilja posjećenosti internetske stranice. Šest mjeseci nakon instaliranja/nadogradnje
Google analitika _utmt Upotrebljava se za omejivanje broja zahtjevka. 10 minuta
Google analitika _ga Razlikuje između posjetitelji stranice. 2 godine nakon instalacije/posodabljenja
Google analitika _gid Razlikuje između posjetitelji stranice. 24 sata nakon instalacije/posodabljenja
Google analitika _gat Upotrebljava se za omejivanje broja zahtjevka. 1 minuta nakon instalacije/posodabljenja
Facebook fr Kolačić za profilisanje korisnika. 3 meseca nakon instalacije/posodabljenja
Google NID Kolačić se instalira pri pregledu lokacije sjedišta na našoj web-stranici i instaliraju ga Google Maps za prilagodbu oglasa na Googleovim internetskim stranicama, primjerice pri traženju na Googleu, pogotovo ako niste prijavljeni u svoj Google račun. Google upotrebljava kolačiće i za oglase koji se prikazuju izvan Googleovih internetskih stranica. Kolačić se upotrebljava također zato da bi Google prikazivao oglase koji su korisniku zanimljiviji te koji izdavačima i oglašivačima osiguravaju veći prihod. Kolačići se također upotrebljavaju za odabir oglašavanja na temelju stvari koje su najvažnije za korisnika, za poboljšanje izvještavanja o uspješnosti oglašivačkih akcija i za sprječavanje prikazivanja oglasa koje je korisnik već vidio. Šest mjeseci
Google maps i Youtube PREF Kolačić se instalira pri pregledu lokacije sjedišta na našoj web-stranici i instaliraju ga Google Maps za prilagodbu oglasa na Googleovim internetskim stranicama, primjerice pri traženju na Googleu, pogotovo ako niste prijavljeni u svoj Google račun. Google upotrebljava kolačiće i za oglase koji se prikazuju izvan Googleovih internetskih stranica. Kolačić se upotrebljava također zato da bi Google prikazivao oglase koji su korisniku zanimljiviji te koji izdavačima i oglašivačima osiguravaju veći prihod. Kolačići se također upotrebljavaju za odabir oglašavanja na temelju stvari koje su najvažnije za korisnika, za poboljšanje izvještavanja o uspješnosti oglašivačkih akcija i za sprječavanje prikazivanja oglasa koje je korisnik već vidio. Dvije godine

O kolačićima Google Analyticsa dodatne informacije možete pronaći na ovoj poveznici. Podatke dobivene od Google Analyticsa ne dijelimo s trećim stranama i smatraju se tzv. kolačićima prve strane – first-party cookies.

Zagreb, svibanj 2020.

Prijavite se za primanje
e-novosti

Budite obaviješteni o svim novostima, akcijama i nagradnim igrama


    Slažem se da tvrtka Roletarstvo-Dodić i njezin ovlašteni prodajni predstavnik mogu obraditi i koristiti moje osobne podatke, konzultacije i informacije o svim korištenim uslugama (politika privatnosti)